torstai 12. marraskuuta 2009

Jari Tervo/ Koljatti

Syksyn uutuus oli mielenkiintoista ja hauskaa luettavaa.

Kirjan päähenkilö, Suomen pääministeri Pekka Lahnanen, muistuttaa nykyistä pääministeriämme kaikin tavoin. Ministeri Lahnasta lukuun ottamatta useat poliitikot ja heidän elämästään tutut henkilöt esiintyvät tekstissä oikeilla nimillään tai täysin tunnistettavalla profiililla. Kyseiset henkilöt eivät teosta lukiessaan välttämättä innostu itseään koskevista kuvauksista.

Pääministeri Lahnanen on hahmo, jonka ajatusmaailmaan politiikan huippupaikalla pääsee nyt kurkistamaan ilman sensuuria.
Teos on on myös kertomus median vallasta. Jatkuvana silmätikkuna oleminen tekee pääministeristä varovaisen ja vainoharhaisenkin, koska jokainen lause tai katse voidaan tulkita median haluamalla tavalla. Median epäoleellisen tiedon paisuttelutaipumus sekä asian esittäminen pääministerin kannalta masentavasta näkökulmasta onkin hyvin tuotu kirjassa esille.
Todellisuudessakin kuvaa hyvin median sensaatiohakuisuutta "Koljatti"-kirjasta uutisointi sen ilmestyessä. Kaikkialla korostettiin kirjan kohtaa, jossa "pääministeri nai kassatyttöä hyllyjä vasten". Televisiossa kysyttiin jopa pääministeri Matti Vanhasen mielipidettä asiasta.
Kuitenkin kirjassa, jonossa seisova pääministeri leikkii vain ajankulukseen ajatuksillaan katsellessaan kassatyttöä. Eli ei edes kirjassa " nai oikeasti".

Ajatuksiinsa vaipuessaan pääministerin mielikuvitus lentää kirjassa useastikin. Ja kansan pariin sulautuessaan nokkeluutta vasta vaaditaankin.

Jari Tervon tekstissä on paljon teräviä huomioita ja totuuksia.
Toimintaleffatyyppistä luettavaa politiikan salatuista maailmoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti