Äkkiseltään ei tule mieleen yhtään tähän verrattavaa kirjaa.
Kirjan kertojaminä on noin 60-vuotias, hyvin laajakatseinen, pohdiskeleva ja hyväksyvä mies, joka työnsä vuoksi kiertää ympäri maailmaa.
Hän on työssään jo aiemmin tutustunut useiden kirjan nuorten perheisiin ja on selvillä heidän taustoistaan. Kyseinen mieskin päätyy lomallaan Torremolinokseen, jossa hän kohtaa nämä kotoaan, kuka mistäkin syystä, lähteneet nuoret.
Lähdön syitä selvitettäessä lukija tutustuu mm. norjalaiseen pikkukaupungin miehitysaikaan, afrikkalaisen valtion siirtomaavallan vaikutuksiin, mustien oikeustaisteluun, katuväkivaltaan, Israelin ja arabivaltioiden sotaan, amerikkalaiseen kutsuntajärjestämään Vietnamin sodan myötä, rasismiin, mielenosoituksiin, poliisin väkivaltaan, sisäpiirin vaikenemiseen, lahjontaan, mutta myös varakkaisiin perheisiin, yliopistokoulutukseen, korkea-arvoisiin virkamiehiin, yläluokan elämään ja suoranaiseen rikkauteen.
Valtava määrä historiaa, laaja-alaista kulttuuria, maantietoa, biologiaa, pohdiskelua ja filosofiaa on tarjolla kirjan alusta loppuun.
Joten henkistä purtavaa riittää.
Torremolinoksen nuoria yhdisti samankaltaisen ajatusmaailman lisäksi musiikki, bailaaminen, alkoholi ja huumeet. Nämä elementit ovat vahvasti esillä. Keskustelua käydään puolesta ja vastaan, raivoisastikin.
Keskustelu onkin yksi tärkeä teema kirjan alusta loppuun, sillä sen myötä tuodaan esille monenlaisia mielipiteitä perusteluineen.
Päähenkilöiden yhteinen matka alkaa Torremolinoksesta ja jatkuu sieltä Portugalin ja Espanjan kautta Afrikkaan.
Tunnelma tiivistyy reissuelämän rutinoitumisen ja rankan elämäntyylin myötä.

Kohtauspaikka Torremolinos on romaani kaunokirjalliselle matkailijalle, mutta myös bailausmatka todellista sekoilumeininkiä luettavassa kaipaavalle.
Luin tuon kirjan nuorena, teki vaikutuksen. Lopulta täytyi käydä sielläkin, neljäkymmentä vuotta myöhemmin. Nuoruus oli mennyt, kylästä puhumattakaan 😏
VastaaPoista