tiistai 6. lokakuuta 2009

Lido Salonen "Elämä jota ei olisi halunnut elää"

Muusikko ja manageri Lido Salosen omaelämänkerrallinen story (julkaistu 2001) on kirjoitettu samaan vauhdikkaaseen tyyliin kuin miehen itsensä elämäkin oli. Lido Salonen menehtyi sairaskohtaukseen vuonna 2008 59-vuotiaana.
Kirja alkaa lapsuudesta 1950-luvulta ja päättyy vuoden 2000 paikkeille.
Lido Salonen varttui Helsingissä kahdeksanlapsisessa perheessä. Uskovainen ankara isä ja äärettömän pihi, multimiljonääri isän isä, olivat lähisuvun miehiset voimahahmot. Äiti oli loputon uurastaja ja todellinen ongelmanratkaisija elon alamäissä. Kova kuri, työnteko ja ajoittainen köyhyys muokkasivat Lidosta kekseliään selviytyjä-luonteen.
Nuoren miehen rock-henkinen varhaisnuoruus 60-luvun Helsingissä oli jengien, musiikin, bailauksen ja naistentäyttämää. Varmasti samanlaista kuin muillakin ikäisillään ympäri Suomen. Asenteet pitkätukkaisia poikia kohtaan olivat jyrkät ja rock-musiikki kova juttu.
Musikaalisuus vei Lidon aluksi Cantores Minores-poikakuoroon ja sitten muiden bändien kautta lopulta suositun Kalevala-bändin perustajajäseneksi. Kalevalan keikkailessa ympäri Suomen tulivat työväentalot, Pohjanmaan "Lallin talot" ja puoliränsistyneet lavat tutuiksi. Kalevala keikkaili myös ulkomailla, ja meno siellä oli "vähän" erilaista kuin koto Suomessa.
Senpä vuoksi ulkomaiden makuun päässeen bändin keikkailu kotimaassa ei silloin eikä nykyäänkään oikein tahdo enää maistua.
Keikkailun ohessa Lidosta kehkeytyi kuin vaivihkaa hyvä keikkamyyjä. Niinpä manageritoiminta suomalaisten rock-tähtien kanssa ja oman ohjelmatoimiston perustaminen olivat kuin luontevaa jatkoa Lidon toiminnalle. Ulkomaisten bändien Suomen keikat olivat vielä suhteellisen harvinaisia ja tätä puolta Lidon ohjelmatoimistokin yritti parantaa. Lido järjesti myös suuria festivaaleja vaihtelevasti menestyen.
Rock bisnes oli kovaa työtä. Verojen ym. pakollisten maksujen suorittaminen usein jäi. Elämä eteni konkurssien ja uusien nousujen vaihtelussa.
Samoin oli yksityiselämän laita, jos sellaisesta voi Lidon kohdalla puhua. Naisystävät olivat usein mukana tien päällä tai työskentelemässä ohjelmatoimistossa.
Nuoruuden liitosta syntyi poika ja parikymmentä vuotta myöhemmin toinen.

Jos sinua kiinnostaa menestyneen managerin suorasanainen kuvaus Suomen musiikkielämästä usealta vuosikymmeneltä, niin Yeah!
 Kirja on sinua varten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti