tiistai 9. kesäkuuta 2009

Paskakirja- kirja paskasta

PASKAKIRJA
1910 m

kirjoittajat Taro Korhonen ja Miika Nousiainen

Vuonna 2007 julkaistu teos osui viikko sitten kirjastossa minunkin eteeni, onneksi.
Nimestään huolimatta sisältö ei ole ollenkaan sitä paskaa, mitä pidetään tylsänä ja ala-arvoisena.
Paskakirja on tietoteos ja samalla viihdyttävää luettavaa. Tekstin mielenkiintoisuus vie mukanaan täysin.

Kirjaa lainatakseni "
Jokainen suomalaisen, joka on joskus käynyt paskalla, on hyvä lukea ensimmäinen suomalainen paskasta kertova kirja - paskan aapinen."

Kirja käsittelee häveliäänä,tabuna pidettyä paskaa lähes kaikilta mahdollisilta kanteilta ja kaikilla aloilla. Biologiasta, lääketieteestä, historiasta, kulttuurin eri lajeista, joitain mainitakseni, löytyy kirjasta monipuolinen paska-aineisto. Lääketieteen, biologian ja terveystiedon oppitunnista käy esimerkiksi yksityiskohtainen kuvaus ruuan matkasta suusta pönttöön.

Kirjan tekijät keräsivät nettisivuillaan ihmisten paskakertomuksia ja näitä kertomuksia on ripoteltu pitkin kirjaa.
"Muutama vuosi sitten olin käymässä viikonloppuna äitini luona. Matkalla sinne aloin tuntea vatsataudin oireita. Yön oksennettuani menin aamulla juomaan teetä ja ottamaan aamupalaa. Hörppiessäni teetä tuli paskat housuun, aivan yllättäen. Menin vessaan ja pesin housut. Päätin siirtyä käyttämään tämän kohtauksen jälkeen ainoastaan pyyhettä. Painelin sohvalle makaamaan ja katselin tv:tä. Päätin sitten siirtää telkkaria vähän, kun en oikein nähnyt kuvaa. Kun aloin siirtää telkkaria ja jännitin vatsalihaksiani, olohuoneen lattialle syntyi mojova kasa paskaa.
Äiti totesi iloisesti keittiöstä:"Tuleepa ihan sinun lapsuus mieleen."


Myös julkkikset, historian henkilöt ja muut eläväiset kulkevat rimpsuna kirjassa tyyliin:

"Alvar Aalto olisi paskantanut maljakkonsa täyteen 17 vuorokaudessa 13 tunnissa."

"Nelihenkinen suomalaisperhe paskantaa perheautonsa tavaratilan täyteen 2 vuodessa 9 kuukaudessa."

Suomalaisia sananlaskuja on läpi koko kirjan ja ne antavat mukavan tuulahduksen suomen murteista. Näitä sananlaskuja oli koulukirjoissa
harvemmin.
Sananlasku Kuivaniemeltä:

"Paska ei paljo hiivaa tartte, ennenkö se nousee"
(henkilöistä, joilla nousee kusi päähän)

Kirjassa on valtava määrä tietoa. Jokainen osa-alue on kerrottu tarkasti, mutta kiinnostavasti. Tässä pieni siivu jätteiden käsittelystä... "Mitä pidemmälle paska viemäriverkostossa etenee, sitä suuremmassa putkessa se pääsee kulkemaan. Matka alkaa kiinteistöjen 110 millimetrin paksuisista putkista, etenee maastossa suurimmillaan 1400 millimetrin paksuisiin viemäreihin ja kulkee loppumatkan kalliotunneleissa. Näiden tunneleiden louhos on kuljetettu kuorma-autolla pois, joten isompikin pökäle mahtuu niissä kulkemaan."

Kirjan lukeminen on avartava kokemus. Jokaisesta kirjastosta varmasti löytyy tämä opus, jonka katson kuuluvan yleissivistävän kirjallisuuden ryhmään.

Kirjan tekijät julkaisivat toisen osan Paskakirjasta, Paskapokkarin, tänä vuonna. Kirjaa varten he keräsivät jälleen kansalaisten paskakertomuksia.
Osa Paskapokkarin tarinoista on jo julkaistu Paskakirjassa. Kansalaisilla oli myös mahdollisuus pitää paskapäiväkirjaa. Tässä linkki PASKAPOKKARI sivustolle, jossa voit paitsi tutustua paskapäiväkirjan kysymyksiin, myös poiketa nettikauppaan.

1 kommentti:

  1. Kiitos oivasta lainauksesta, sateenvarjoton :-)

    VastaaPoista