torstai 4. kesäkuuta 2009

Gomorra Mafian valtakunta


ROBERTO SAVIANON
kirjoittama GOMORRA MAFIAN VALTAKUNTA kertoo etelä-Italian rikollisklaaneista. Saviano hakeutui hanttihommiin päästäkseen perille mafian toiminnasta ja näki miten Systeemiksi kutsuttu järjestelmä toimi. Saviano julkaisi vuonna 2006 kokemastaan kirjan ja mafia langetti hänelle tappotuomion. Uhkan vuoksi kirjailija on jatkuvassa poliisisuojeluksessa salaisissa piilopaikoissa.

Gomorra kuvaa Napolin alueen mafiaperheitä. Napolin sataman kautta leviää piraattitavara ympäri maailmaa. Rakennus-, jäte-, kuljetus-, ase- sekä huumebisnes mahdollistavat rikollispomojen leveän elämän. Mutta arkipäivään kuuluvat vääjäämättä veriset valtataistelut. Viimeisen 30:n vuoden aikana klaanien välisissä kostotoimenpiteissä on pelkästään Napolin seudulla tapettu 3600 ihmistä.

Lähes jokainen alueen asukas on sidoksissa mafiaan. Olet tappolistalla, jos olet vaikkapa seurustellut ensisijaisen tapettavan kanssa vuosia aiemmin jonkun viikon
. Vanhemmista, lapsista, puolisosta, sisaruksista, muista sukulaisista ja ystävistä puhumattakaan.
Mafian pelko sitoo sinut ja vaientaa. Kukaan ei näe eikä kuule mitään.
Mutta joskus joku paikallinen "haluaa totuuden tulevan ilmi" ja päättää todistaa oikeudessa. Ja ennen tapetuksi tulemista käy kirjaa lainaten tähän tyyliin;

 "Tunnustus teki hänen elämästään vaikeaa. Hän oli aikeissa avioitua, mutta sulhanen jätti hänet, hän menetti työpaikkansa, muutti turvalliselle paikkakunnalle, osa sukulaisista katkaisi välinsä häneen. Kun halusi lähteä tanssimaan ei ole ketään kenen kanssa lähteä, kännykät hälyttävät tyhjää, ystävät kaikkoavat pikkuhiljaa, kunne eivät enää pidä yhteyttä."

Mafian kostotoimenpiteet ovat hyvin julmia; 

"Hänet oli sidottu kiinni, ja sitten häntä oli kidutettu nauloja täynnä olevalla nuijalla, hitaasti, tuntikausia. Jokainen isku oli yksi reikä, eivätkä iskut ainoastaan katkoneet luita vaan puhkaisivat lihan naulojen työntyessä sisään ja ulos. Hänen korvansa oli leikelty, kielensä katkaistu, ranteet leikattu poikki, silmät kaivettu päästä ruuvimeisselillä, elävältä, kun hän oli vielä tajuissaan."

Menestyksekkäintä mafialla on rakennusteollisuus. Klaanin jäsenet päätyvät rakennusalalle tehtyään ensin uraa tappajana, kiristäjänä jne. Rakennnusaikatauluilla on kiire ja kaikessa säästetään työturvallisuuden ja työaikojen kustannuksella. Kun joku saa surmansa työmaalla, juttu naamioidaan liikenneonnettomuudeksi. Ruumis pannaan autoon, sysätään rotkoon tuleen sytytettynä. Vakuutusyhtiö maksaa korvauksen. Tai sitten vakavasti loukkaantunut rakennusmies kuskataan tienvarteen odottamaan, josko joku löytäisi liikenneonnettomuuden uhrin.

Klaanien leipiin värvätään 12-16-vuotiaita poikia. Lapsi-diilerit ovat tärkeitä huumekaupassa, koska lapset herättävät vähemmän huomiota. He kauppaavat huumeita pallonpeluun ja mopedilla ajelun lomassa. Pojat tulevat edulliseksi:heille maksetaan minimaalisesti, heillä ei ole perhevelvollisuuksia eikä aikatauluja. Ja mikä tärkeintä he ovat kadulla kaiken aikaa. Aluksi diilataan mietoja huumeita. Sitten pillereitä ja palkaksi pojat saavat mopedin. Lopulta he myyvät kokaiinia. Pojat käyvät koulua, sillä lintsaamalla he jäisivät helposti kiinni. Muutamien työkuukausien jälkeen pojat liikkuvat aseistettuna. Aseiden käyttö opetellaan Napolin maanalaisissa murjuissa tai laitakaupungin kaatopaikoilla.

Kirja kertoo hyvin laajasti mafian toimintatavoista ja kytköksistä ympäri maailmaa. Gomorran luettuaan näkee Napolin vähemmän romanttisena turistikohteena ja koko eteläisen Italian jätemafian saastuttamana ongelmajätteiden hautausmaana. Täältä viedään myrkyllisessä maaperässä ja saastuneessa ilmassa kasvaneita elintarvikkeita ympäri maailmaa.

Kirjan pohjalta valmistui 2008 Matteo Garronen elokuva "Gomorra", jota kuvataan suorimmaksi ja realistisimmaksi mafiaelokuvaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti